vasárnap, április 22, 2018

Cikkek

Havi 250 lejes egészségügyi-szociális ösztöndíjra pályázhatnak azok az I-XII. osztályos marosvásárhelyi gyerekek, akik krónikus betegségben szenvednek. 

Négy hetet kell még a művészetbarátoknak várniuk arra, hogy marosvásárhelyi múzeumokban éjszakázhassanak. 

Horváth Szekeres István karikatúrája

A Népújság Múzsa melléklete 1329. számának tartalma

Szerkeszti: Kaáli Nagy Botond

Ó mért nem küldöd sugárodat,

Ó mért nem küldöd sugárodat,

Isten, mennyei kardodat.

A Tompa Miklós Társulat májusi kínálata

Manapság lassan „napja” van szinte mindennek. Mint ahogy ideje is van mindennek: „ideje a sírásnak és ideje a nevetésnek”. 

Elküldte soron következő műsorrendjét a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem is.

Mint arról korábban is hírt adtunk, ez évben immár tizedik alkalommal szervezik meg Marosvásárhelyen a Nemzetközi Ifjúsági Dzsesszfesztivált. 

Április közepén immár 37. alkalommal rendezték meg Budapesten az Országos Táncháztalálkozót és Kirakodóvásárt. A Hagyományok Háza ismét lemezkiadványt jelentetett meg a jeles alkalomra.

Ez év április 18-a és 22-e között zajlik a Bukarestben immár 7. alkalommal sorra kerülő Cinepolitica – Politikai Filmek Fesztiválja, mely az „Egyetlen politikánk a film politikája” szlogen alatt kifejezetten politikai filmeket sorakoztat fel.

Április 6-án ünnepelte ötvenedik születésnapját Kovács Ákos Kossuth-díjas énekes-előadóművész. 

Május 2-ig lehet jelentkezni a Janikovszky Éva meseíró pályázatra, amelyet 14. alkalommal hirdetett meg a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és a Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó.

Több mint 170 program és 26 ország 160 kiállítója várja a közönséget a 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, amely csütörtökön vette kezdetét a Millenáris parkban.

Még több amerikai katonát szeretne az országban látni a rendszerváltás óta legszürkébb elnökünk. Meg fegyvert és hadgyakorlatot is persze, mert valahányszor valami harciaskodás történik, bekerül ő is a tévébe, amolyan harcteret sose látott papírhuszárként.

Az Országos Magyar Diákszövetség (OMDSZ) a Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetséggel (MMDSZ) és a többi magyar egyetemistaszervezettel egységesen tiltakozik a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) és a Petru Maior Egyetem egyesítése ellen. 

Az első lépés, hogy a MOGYE oktatói és diákjai, akiknek van perbeli minőségük, az egyetem szenátusának döntését a közigazgatási bíróságon megtámadják. Mi ebben őket támogatjuk – hangsúlyozta a Marosvásárhelyi Rádiónak adott csütörtöki nyilatkozatában Kelemen Hunor.

Tegnap nyílt meg Marosvásárhelyen a GastroPan nemzetközi kiállítás, Közép- és Délkelet-Európa legjelentősebb sütőipari, cukrászati és vendéglátóipari technológiákat és megoldásokat bemutató szakmai eseménye. A kiállítás vasárnapig várja látogatóit az Imperial Inn szálloda kiállítótermeiben. 

Jól szerepeltek a tantárgyverseny országos szakaszán a Marosvásárhelyi Művészeti Líceum diákjai. 

Szerdán és csütörtökön, április 18–19-én a műemléki világnap alkalmából Marosvásár- helyen is rendezvénysorozatot szerveztek, melynek során az épített örökség és utcarészletek ismertetésére, épületlátogatásokra, előadásokra került sor. 

Képzőművészeti foglalkozásokat szervez a Talentum Alapítvány olyan felnőtteknek, akik kötetlenül, saját örömükre szeretnének ismerkedni a rajzolással és festéssel, és ezáltal kikapcsolódni.

Április 4-15. között a közbiztonságért felelő Maros megyei rendőrök biztonsági rendszerrel ellátott objektumokat ellenőriztek. 

A Maros Megyei Munkafelügyelőség felügyelői március folyamán 49 munkavédelmi ellenőrzésen vettek részt.

Április 21-23. között közel hatvan nyugdíjas utazik el gyógykezelésre, akiket az ötödik szériába soroltak be.