szombat, január 20, 2018

Cikkek

Január 18-án, csütörtökön délután került sor Marosvásárhelyen a Maros Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács (MIET – MIÉRT-tagszervezet) tisztújító küldöttgyűlésére.

A Psy Serenitas Egyesület A Közösségért Alapítvány támogatásával a MOL gyermekgyógyító program 2017 keretében meghirdeti a Drumming Circle az érzékszervi és neuromotorikus hiányosságokkal élő gyermekek számára című projektjét.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata közzétette 2017–2018-as, immár 73. évadának februári műsorrendjét. 

a Maros Megyei Tanács soros ülésének összehívásáról 2018. január 25-én 14.30 órára

Horváth Szekeres István karikatúrája

A Népújság Múzsa melléklete 1316. számának tartalma

Szerkeszti: Kaáli Nagy Botond

70 éve született az író, költő, műfordító (1948–1995) 

Előadás az egykori Magyar Művészeti Intézetről 

Sükösd Ferenc tárlatának megnyitójáról

A székelyudvarhelyi Erdélyi Toll tavalyi kínálatát rendhagyó módon egyetlen írásban ismertetem. 

MTI

Huszonöt éve, 1993. január 20-án halt meg Audrey Hepburn Oscar-díjas amerikai színésznő, a Római vakáció, a My Fair Lady és az Álom luxuskivitelben csillaga, Hubert de Givenchy francia divattervező múzsája, aki humanitárius tevékenységével is maradandót alkotott. 

MTI

Múzeummá alakítják Josip Broz Tito egykori jugoszláv elnök legendás luxushajóját, a Galebet (Sirály), a projekt, amelyet az Európai Unió is támogat, 2020-ra készül el, amikor Rijeka (Fiume) lesz Európa kulturális fővárosa.

Az utóbbi időben minden kormányváltás idején – és bőven volt ilyen az utóbbi években – azt gondolhatták a szkeptikusok, hogy gyengébb kabinetre képtelenség cserélni az épp meglevőt. 

Kívül, belül megújul a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum és a Református Kollégium szép szecessziós főépülete, miután rendeződött a telekkönyvvel kapcsolatos probléma, ami évek óta hátráltatta a felújítást.

MTI

Saját volt pártján, a jobbközép PNL-n kívül a teljes parlamenti ellenzék, az ellenzéki sajtó és a korrupcióellenes tüntetéseket szervező civil szervezetek is bírálták Klaus Johannis államfőt, amiért a legkisebb ellenkezés nélkül kormányalakítási megbízást adott a PSD első jelöltjének, a PSD nőszervezetét vezető Viorica Dăncilă EP-képviselőnek.

A GRECO csütörtöki jelentése jelentős kezdeményezésként értékeli, hogy a parlament elfogadta 2017 októberében a képviselők és szenátorok magatartási kódexét.

MTI

Kína négy hónapja a legalacsonyabb szintre csökkentette amerikai állampapír-portfólióját novemberben, az ázsiai ország azonban így is az Egyesült Államok legnagyobb hitelezője maradt.

Országszerte több ország- és megyei utat lezártak, tájékoztat az Országos Rendőr-főkapitányság.

Negatívan véleményezte csütörtökön a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) plénuma az igazságszolgáltatás működését szabályozó törvények módosítását.

Florian Bodog egészségügyi miniszter csütörtökön felkérte a családorvosokat, hogy folytassák az influenza elleni oltáskampányt január folyamán is, tekintve hogy később kezdődött a betegséghullám, mint tavaly. 

MTI

Az Európai Bizottság (EB) új szabályokra tett javaslatot az egységes uniós áfaövezet létrehozása érdekében azért, hogy döntően csökkentse az Európai Unión belüli évi 50 milliárd eurós áfacsalás mértékét, miközben támogatja a vállalkozásokat és biztosítja az államháztartási bevételeket.

Alaposan, több mint ötven pont különbséggel elverte a Marosvásárhelyi UPM Siriust a Sepsiszentgyörgyi Sepsi SIC a női kosárlabda Nemzeti Liga 15. fordulójában. 

KOSÁRLABDA; KÉZILABDA; RÖPLABDA

A magyar férfikézilabda-válogatott 33-27-re kikapott Csehország csapatától a horvátországi Európa-bajnokság csoportkörének harmadik, utolsó fordulójában, a varasdi D kvartettben szerdán, így pont nélkül búcsúzott a tornától.