vasárnap, április 22, 2018

Tíz szakosztályt javasolnak a városi sportklubba

Létrehozhatják a számos sportkedvelő által várt városi sportklubot a marosvásárhelyi tanács keddi ülésén. Az erre vonatkozó határozattervezetet az RMDSZ-frakció nyújtotta be, és várhatóan a tanács többsége támogatja majd, noha számítani lehet arra, hogy a POL ezúttal is heves ellenhadjárattal próbálja meg eltántorítani az igen szavazástól a többséget. Nagyon fontos lenne azonban, hogy ne halogassák a dolgot, hiszen a városban működő több csapat a megszűnés határára sodródott a városi támogatás hiánya miatt, és az esetleges késés megszűnésüket eredményezheti, aztán pedig nagyon nehéz lenne az eddigi alapot újjáépíteni.

A javaslat szerint tíz sportág szakosztályával működne a klub, ezekből hét csapatsport és három egyéni sportág. A kosárlabda, labdarúgás, röplabda, teremlabdarúgás és kézilabda esetében világos, hogy olyan sportágakról van szó, amelyek már számos eredményt hoztak a városnak, és amelyeknek a eredményessége a következő időszakban csakis az anyagi háttér stabilitásától függ. Jegyezzük meg azonban, hogy a labdarúgás esetén a profi ligákban szereplő csapatok nem lehetnek a városi sportklub szakosztályai. Lehet viszont a női focicsapat, amely a belföldi mezőny második erejét képviselte az utóbbi évtizedben. Megalakulna továbbá a vízilabda-szakosztály is, amely egyrészt hagyományos sportág, másrészt a víkendtelepi sátortetős uszoda amúgy is a város tulajdonát képezni. Most már csak az a kérdés, hogy a szétforgácsolt vízilabda-társadalom képes lesz-e összefogni a város érdekében, vagy csak a női csapatot veszi át a klub? A teke esetében sincs szükség sok magyarázatra, hiszen a sokszoros marosvásárhelyi bajnokcsapat a közelmúltban Európa legjobb nyolc együttese közé jutott.

Három egyéni sportág szakosztálya is helyet kap az új struktúrában: atlétika, birkózás és úszás. Ezek közül a birkózás meglepő, mert a városban működik a minisztériumi alárendeltségű Maros Sportklub és az Iskolás Sportklub is, talán utóbbi adná tovább felnőttkorba lépő sportolóit. Ami pedig az atlétikát illeti, ez talán összefügg a több mint egy évtizede használaton kívüli városi stadion felújításának befejezésével. Nincs azonban kizárva, hogy a keddi szavazásig más szakosztá-lyokat is javasolnak még.

A sportklub megalapítása azért sem késlekedhet, mert hamarosan megkezdődik a költségvetés vitája, és a zavartalan működés érdekében az anyagi forrásokat is el kell különíteni.