péntek, május 25, 2018

Támogatás a nyárádszeredai líceumnak

Didaktikai eszközök a Studium Prospero Alapítványtól
Fotó: Studium Alapítvány

A Bethlen Gábor Alapnál nyert támogatásnak köszönhetően didaktikai eszközöket adományozott a nyárádszeredai Bocskai István Elméleti Líceumnak a Studium Prospero Alapítvány. A 600 ezer forint értékű felszerelések ünnepélyes átadására csütörtökön került sor a nyárádmenti középiskolában. 

A Studium Prospero Alapítvány több évre visszanyúló programja keretében évente didaktikai eszközökkel támogatja a marosvásárhelyi, illetve a környéken lévő iskolákat a Bethlen Gábor Alapnál nyert pályázat révén; a kezdeményezés az oktatás minőségét hivatott hatékonyabbá tenni. 

Az ünnepélyes átadáson dr. Vass Levente, a Studium Prospero Alapítvány ügyvezető elnöke elmondta, 2017-ben a nyárádszeredai Bocskai István Elméleti Líceum részére nyújtottak be pályázatot, amit pozitívan bíráltak el, így ez lett a hatodik intézmény, amelyet támogatnak. Az iskolának az eszközökre nagy szüksége van, viszont saját költségvetésből nem áll módjában beszerezni. Az elnyert 600 ezer forintból négy okos hangfalat, két hordozható számítógépet és egy videoprojektort vásároltak. A hangfalak segítségével megoldódik a rendezvényeik hangszerelése, a laptopok és a projektor pedig ma már alapfelszerelésnek minősül egy korszerű oktatási intézmény didaktikai eszköztárában. 

Fülöp László, a nyárádszeredai középiskola igazgatója hangsúlyozta, nagyon sokat jelent számukra az adomány, mivel az iskola költségvetése nem enged meg ilyen méretű beruházást. Az ajándékba kapott felszerelést az iskola diákjai, pedagógusai alaposan ki tudják majd 

használni, hiszen kivetítőre szinte minden második tanórán szükség van. Egy ilyen készüléke volt ugyan az iskolának, ám elavult, és rendszerint egy időben több órán is szükség van rá. 

Évekkel ezelőtt a Studium Prospero Alapítvány a marosvásárhelyi állami magyar nyelvű felsőoktatás támogatását, annak európai szintre emelését tűzte ki céljául. 2013 volt az első év, amikor úgy gondolták, hogy nyitni kell az elemi magyar nyelvű oktatás irányába, hiszen a helyi iskolák diákjai foglalják majd el a helyeket a felsőoktatásban, ezért lényeges, hogy a diákok már az elemi osztályokban minőségi oktatásban részesüljenek. Abban az évben elsőként a Bethlen Gábor Alaptól nyert pályázat útján, valamint egy jótékonysági koncert bevételének köszönhetően két intézményt, a Bolyai Farkas Elméleti Líceumot és a Marosvásárhelyi Református Kollégiumot támogatták didaktikai eszközökkel. Azóta évente benyújtják a pályázatot, és minden alkalommal egy újabb marosvásárhelyi vagy környékbeli iskolának adományoznak felszerelést. 

2014-ben a megnyert 600 ezer forinttal és a Budapest Bár koncerten összegyűlt adománnyal karolták fel a marosvásárhelyi középiskolai művészeti oktatást, ez alkalommal a Marosvásárhelyi Művészeti Líceum részesült a támogatásból.

2015-ben a Dr. Bernády György Általános Iskolára esett a választás, a 850 fős diáklétszámmal rendelkező intézménynek 800 ezer forint értékben juttattak felszerelést. 2016-ban két részben történt az adományozás, tavasszal a Regeneráció Egyesülettel közösen kétezer lej értékű, nagy kapacitású nyomtatót vásároltak a 7-es számú általános iskolának, majd a Bethlen Gábor Alaptól elnyert 600 ezer forintból vásárolt didaktikai eszközöket szeptemberben adták át.

Dr. Vass Levente kifejtette, a hozzájuk forduló igazgatókkal, lelkes pedagógusokkal konzultálva döntik el, hogy mire van éppen a legnagyobb szükség az adott tanintézetben, majd az alapítvány kuratóriuma dönt, hogy éppen mely tanintézetet fogják támogatni.