péntek, május 25, 2018

Ifj. Birtalan Istvánt újraválasztották a MIET élére

Január 18-án, csütörtökön délután került sor Marosvásárhelyen a Maros Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács (MIET – MIÉRT-tagszervezet) tisztújító küldöttgyűlésére, melynek napirendjén az elnöki beszámoló, az elnök és az ügyvezető elnökség megválasztása, valamint új tagszervezetek felvétele szerepelt.

Az eseményen jelen volt a Maros megyei RMDSZ elnöke, Péter Ferenc, aki megköszönte a megyei ifjúsági egyeztető tanácsnak az európai polgári kezdeményezés aláírásgyûjtési kampányában nyújtott segítséget. „A MIET sokat segített a Maros megyei RMDSZ-nek a Minority SafePack – Európai védelmet jogainknak kezdeményezéshez szükséges aláírások összegyûjtésében. A ti munkátoknak is köszönhetően megyénkben 51.793 személy támogatta a kezdeményezést, illetve 5.262 személynek segítettünk eddig abban, hogy regisztráljon a magyarországi választásokra. Azonban úgy gondolom, hogy egy megyei ifjúsági ernyőszervezetnek, mint amilyen a MIET is, sokkal fontosabb feladata és rendeltetése van annál, minthogy különféle kampányokban segítsen. Az ifjúsági szervezet legfontosabb szerepe az, hogy utánpótlást biztosítson a szövetség számára. Így arra biztatok minden fiatalt, hogy vegyen részt a közéletben, és minél többször mondja el véleményét, észrevételeit  a körülöttünk zajló fontos közösségi ügyekről” – fogalmazott a megyei elnök.

Ifj. Birtalan István az elmúlt két év legfontosabb megvalósításairól szólva kiemelte, hogy megerősítették az ifjúsági egyeztető tanácsot, hiszen a szervezet támogatása révén egy-egy fiatal is bekerült a marosvásárhelyi és Maros megyei tanácsba, de sikerült a megye más településein is fiatalokat bejuttatni a helyi önkormányzatokba. „A fiatalok közéleti szerepvállalása mellett számunkra rendkívül fontos a közösségépítés, éppen ezért kezdtük el az Agrárakadémia programsorozatot, amelyben elsősorban fiatal mezőgazdászoknak kívántunk segítséget, hasznos, naprakész információkat nyújtani. Örvendek, hogy ez a projektünk mára országos szintûvé nőtte ki magát. A közösségépítésre még nagyobb hangsúlyt akarunk fektetni a jövőben, ezért a MIÉRT elnökségének, valamint magyarországi partnereinknek köszönhetően a napokban fogjuk aláírni azt a szerződést,  amely révén Marosvásárhelyen is megnyílik a Civil Információs Centrum. A megyeközpontban működő CIC-iroda célja lesz, hogy segítse a Maros megyei ifjúság itthon maradását, feltérképezze a megye fiataljainak gondjait és segítse az általuk mûködetett civil szervezetek munkáját” – mondta ifj. Birtalan István elnök.

A küldöttgyűlésen újabb tagszervezettel bővült a Maros megyei ifjúsági ernyőszervezet azáltal, hogy megalakult és csatlakozott a MIET-hez a Fiatal Vállalkozók Szövetsége. Török Csongor, az újonnan alakult szervezet elnöke elmondta, abból a célból alapították az egyesületet, hogy intézményes keretek között találkozási lehetőséget biztosítsanak és kölcsönösen segítsék egymást a fiatal vállalkozók. Ugyanakkor híd szerepet is be kívánnak tölteni a munkaadók és munkavállalók között, konkrétan katasztert, nyilvántartást készítenének a magyar cégek által kínált munkalehetőségekről, és azokat minél több olyan fórumon közzé szeretnék tenni, amelyeket zömében fiatal pályakezdők olvasnak.

A küldöttgyűlés újabb két évre bizalmat szavazott ifj. Birtalan Istvánnak, valamint ügyvezető elnöki csapatának, melynek tagjai: Frunda Csenge, Ferencz Katalin, Joó Andrea, Ilyés-Tóth Botond, Kovács Levente és Orbán Csaba.

(MIET-sajtóiroda)