vasárnap, március 25, 2018

Újabb sztrádaépítővel bontottak szerződést

A Szállításügyi Minisztérium részlegesen felbontotta a szerződést a Lugos–Déva autópálya egyik szakaszának építőjével – közölte csütörtökön a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR).

Răzvan Cuc miniszter azt követően rendelte el a szerződésbontást, hogy szerdán és csütörtökön a CNAIR vezérigazgatójával látogatta meg a Lugos–Déva, valamint a Szászsebes és Torda között készülő autópályák építőtelepeit, és az előbbi szakaszon rendellenességeket tapasztalt.

A CNAIR közölte, a részleges szerződésbontás mellett a kivitelezőnek fizetnie is kell a késedelemért és a rossz minőségű munkáért. A miniszter szerint fizetniük kell a pályaépítés tanácsadóinak is, akik nem felügyelték megfelelően a munkálatokat. A Lugos–Déva pálya 28,6 kilométeres szakaszának a megépítését az olasz Salini Impregilo Spa társaság által vezetett konzorcium nyerte el 2013-ban, amely héa nélkül 562,7 millió lej értékű szerződést kötött az állammal. Az útépítés költségeinek a 85 százalékát az Európai Unió kohéziós alapjából, a fennmaradó 15 százalékot az állami költségvetésből biztosították. A társaságnak 2016 májusáig kellett volna elkészülnie a munkálatokkal, de csak idén márciusban sikerült átadnia Igazfalva és Marzsina között egy 15 kilométeres szakaszt. (MTI)