hétfő, december 18, 2017

Jézus nélkül semmi nem marad a karácsonyból – jelentette ki Ferenc pápa advent harmadik vasárnapján a római Szent Péter téren, ahol a keresztény karácsony üzenetéről beszélt, s ahol megáldotta a gyermek Jézus jászolba helyezendő szobrocskáit. Ferenc pápát 81. születésnapján az egész világból felköszöntötték.

Katonai tiszteletadással eltemették szombaton a Curtea de Argeş-i új ortodox székesegyházban Románia 96 éves korában elhunyt volt uralkodóját, I. Mihály királyt.

Egy pénteken ismertetett tanulmány szerint több mint 30 ezer román orvos és kutató dolgozik külföldön.

Nemzetállami fordulatot, szigorúbb bevándorláspolitikát hoz a megalakuló új koalíciós kormány Ausztriában, ahol a Osztrák Néppárt (ÖVP) a Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ) alakít kormányt – mondta Pócza István, a Századvég elemzője az M1 aktuális csatornán vasárnap.

Tőkés László szerint a volt kommunista országokban folyamatos rendszerváltásra lenne szükség, Romániában viszont a visszarendeződés lett folyamatos.

Események

kedd, december 19, 2017 - 19:00 - csütörtök, december 21, 2017 - 19:00

Játszmák; Apa, mesélj Mazsolát!;  A walesi bárdok

kedd, december 19, 2017 - 19:00

Kultúrpalota 

csütörtök, december 21, 2017 - 19:00

Kultúrpalota nagyterme

péntek, december 22, 2017 - 19:00

Kultúrpalota

csütörtök, december 28, 2017 - 19:00

a Maros Művészegyüttes előadótermében

A falu múltjáról érdeklődöm. Vendéglátóimmal a kollektivizálásnál előbbre nem jutunk. 

A Népújság Múzsa melléklete 1311. számának tartalma

Szerkeszti: Nagy Miklós Kund

Valami nagy megilletődöttség

szokott erőt venni rajtam,

valahányszor ott járok a szalontai

Arany János-múzeumban.

A számok bűvöletében alkottak a művészpedagógusok? Úgy is lehet mondani, hiszen Viszonylatok című kiállításuk a bűvös 3 (hármas) jegyében a záruló esztendő jelentős évfordulóihoz kapcsolódik: a reformáció 500., Arany János és Kodály Zoltán születésének 200., illetve 135. jubileumához.

Váradon volt egy kedves, tehetséges grafikus barátom, Fux Pali. Szalontai születésű volt, és az ő javaslatára kaptam meg ezt a szép feladatot, hogy elkészítsem két kedvenc költőm, Petőfi és Arany szobrát Szalontára a Csonka toronyba, az Arany János Múzeumnak.

A Nap körül forgott a szó december 7-én a Bolyai téri unitárius templomban. Nagy László lelkész felkérésére izgalmas kalandra hívtak meg az előadók a vallást, a kultúrát és a tudományt ötvöző sorozat legutóbbi rendezvényén. 

Az emberi endokannabinoid rendszerről tartott előadást Marosvásárhelyen Földesi Dávid magyarországi vállalkozó, természetgyógyász, akit saját kedvező tapasztalatai nyomán felébredt érdeklődése, tanulmányai vezettek el oda, hogy beteg embertársain próbáljon segíteni. 

A megismételt elsőfokú eljárásban nemcsak emberi test tiltott felhasználásának és emberen végezhető kutatás szabályai megszegésének bűntettében, hanem többrendbeli csalás miatt is bűnösnek mondta ki az őssejtügy vádlottjait hétfőn Budapesten a Fővárosi Törvényszék. 

Bár korábban volt egy felfutó ág, az utóbbi két hét során nem jeleztek újabb kanyarós eseteket megyénkben.  Ebben az évben eddig 268-an fertőződtek meg kanyaróvírussal.

Féléves lehetett a kis hógolyó, amikor apalátogatásra vártuk. Érkezésük előtt összeszedtük mindazt, amiről feltételeztük, hogy a kis izgága Guzmi szájába kerülhet.