vasárnap, március 25, 2018

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere marosvásárhelyi látogatása során beszédet mondott a jubileumi Tudományos Diákköri Konferencia nyitóünnepségén március 22-én a Kultúrpalotában. 

Winkler Gyula és Sógor Csaba európai parlamenti képviselők meghívására kihelyezett együttes frakcióülésre került sor Brüsszelben március 22-én. Az együttes ülés célja összehangolni a munkát a román parlament, az önkormányzatok és Brüsszel között.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) másodfokú, vagyis narancssárga riasztást adott ki havazás miatt 14 megyére és Bukarestre, ami csütörtök estétől pénteken 15 óráig érvényes. 

Hétfőn Budapesten, a Magyarság Házában tartottak konferenciát Kisebbségvédelmi kezdeményezés a határon túli magyar közösségekért és a magyarországi nemzetiségekért címmel, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet, a FUEN és a Rákóczi Szövetség szervezésében.

Florin Iordache, a tervezetekkel foglalkozó parlamenti különbizottság elnöke kijelentette, hogy a módosítások nem tesznek mást, csak összhangba hozzák a jogszabályokat az alkotmánybíróság döntéseivel. 

Események

vasárnap, március 25, 2018 - 15:00

a Sapientia EMTE campusában

vasárnap, március 25, 2018 - 17:00

Marosvásárhelyen, a Színház téri amfiteátrumban

vasárnap, március 25, 2018 - 18:00

a Kultúrpalota nagytermében

hétfő, március 26, 2018 - 17:00

Helyszín: Studium Prospero Kulturális Központ, Forradalom utca 8. szám. 

hétfő, március 26, 2018 - 18:00

a Romániai Képzőművészek Szövetsége Marosvásárhelyi Fiókjának Art Nouveau Galériájában

A Népújság Múzsa melléklete 1325. számának tartalma

Szerkesztette: Nagy Miklós Kund

Búsulnék veletek naphosszat,

Szólít a fejsze s a kapanyél,

Az ecset a fényben borozhat,

De festő igéből nem él.

Olyan sűrűn követik egymást az események, hogy alig lehet lépést tartani velük. Újra egy csoportos fotókiállításról kell írnunk, pedig csak nemrég ültetett számítógép elé egy másik hasonló, méltatandó rendezvény. 

 A tárlat pedig, miközben átfogó képet nyújtott a bábművészet alapos begyakorlást vagy éppen improvizatív készségeket igénylő sajátosságairól, ötletet, ihletet, változó játékteret is kölcsönzött az óriásbábokkal tüsténkedő diákok rögtönzéseire. 

Ennyi idős lenne a költő, festő április 2-án. Hat éve hunyt el, ritkán emlegettük, mióta a maga valójában nincs közöttünk. 

Emlékezés dr. Pongrácz Antalra

Március 21-én volt a Down-szindróma világnapja. A nap kiválasztása a Down-szindróma mögött álló, három példányban jelen levő 21. kromoszómára utal. 

MTI

Valamilyen betegség és a rendszertelen életmód is okozhat alvászavart – hívta fel a figyelmet Purebl György, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatóhelyettese.

MTI

Egy nemzetközi vizsgálat szerint őssejtterápiával javítani lehet a szklerózis multiplexben szenvedő betegek állapotát. 

A gerincbántalmak és a gerincsérv mára már szinte ugyanolyan népbetegséggé váltak, mint például a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás. De vajon mit csinálunk ennyire rosszul?