péntek, október 20, 2017

A Sanitas Szakszervezeti Szövetség több ezer tagja tüntetett csütörtökön a bukaresti George Enescu téren az egészségügyben és a szociális ellátórendszerben tapasztalható problémák miatt. A tiltakozók később a Győzelem térre vonultak. 

Jelenleg Románia az Európai Unió leggyorsabban, évi 6 százalékkal növekvő gazdasága, ahol az ipari termelés idén több mint 8 százalékkal bővült.

Fel kell vennie a küzdelmet az Európai Uniónak a „nacionalizmus vírusának” terjedésével, amely nem pusztán a legutóbb csatlakozott, keleti tagállamokat érinti, hanem egyes nyugati országokat is.

Az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári és igazságügyi szakbizottsága (LIBE) csütörtökön megszavazta a közös uniós menekültügyi rendszert szabályozó dublini szabályozás reformtervezetét.

A romániai származású Nobel-díjasok előtt tisztelgő numizmatikai sorozatot indít a nemzeti bank (BNR), amely elsőként a tavaly elhunyt Elie Wiesel Nobel-békedíjas író, holokausztkutató tiszteletére bocsát ki emlékérmet – derült ki a pénzintézet közleményéből.

Események

péntek, október 20, 2017 - 08:00 - 19:00

 Magyar Termék nagydíjas Petry Látványműhely és Múzeum udvarán utcai zenélés mellett zajlik a helyi termékek vására. 

péntek, október 20, 2017 - 09:00

a megye több városában

szombat, október 21, 2017 - 07:30

a marosvásárhelyi Mihai Eminescu Művelődési Ház előcsarnokában

szombat, október 21, 2017 - 11:00

Az erdőszentgyörgyi Rhédey-kastély udvarán.

szombat, október 21, 2017 - 16:00
Találkozót tart a marosvásárhelyi, nagyernyei és a marosszentgyörgyi Hit és Fény közösség.

Reformáció 500 – képzőművészeti kiállítás; Még nyílnak a völgyben...; Továbbra is látogatható a jégkorszakról szóló kiállítás

Október 23-ától, hétfőtől 28-áig, szombatig tart a 20. Bernády Napok rendezvénysorozata. 

A marosvásárhelyi kövesdombi gyülekezet 1993-ban született. Ebben az évben a III. alsóvárosi gyülekezet több mint 7000 lelket számlált, amiből 2700 tag az akkor érvényben levő egyházi törvények szerint önálló gyülekezetté szerveződött, és id. Szilágyi Imre lelkipásztort választotta meg első elöljárójaként. 

A ligeti tölgyóriások közt guggoló szőke kislány messziről olyannak tűnt, mint egy kincset ásó, apró manó.

Az ’56-os forradalom és szabadságharc évfordulóját a magyar közmédia is méltó módon ünnepli meg. A műsorfolyamban a megemlékezések és a dokumentumfilmek kockái a dicső napokat idézik fel. 

Az elmúlt pénteken harmadszor találkoztak a székelyföldi kórházak igazgatói, menedzserei, vezetőségének képviselői a MOGYE magyar tagozatának végzős orvosaival és a rezidens orvosokkal.

A Szent Balázs Alapítvány, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem, a Megyei Tanács és a Studium–Prospero Alapítvány közreműködésével orvosi konferenciát szervez Fájdalom – a morfopatológiától a kezelésig címmel. 

A megyei egészségbiztosítási pénztár értesíti a szolgáltatókat, hogy a Maros megyei biztosításra jogosultaknak 10.420 új elektronikus kártyát állítottak ki. Ezeket átadták az Országos Postahivatalnak, hogy eljuttassa a címzetteknek. 

Tizennégy éve tartják meg október 16-án az európai újraélesztési napot. Ennek célja felhívni a figyelmet arra, hogy a lélekjelenlét és a szakszerű újraélesztési ismeretek birtokában a szívhalál első három-öt percében életet lehet menteni, mielőtt a mentők a helyszínre érkeznének. 

A hírt kedden jelentette be egymondatos Twitter-üzenetében a Kensington-palota, a hercegi házaspár londoni rezidenciája.